Theatervoorstelling Fractie van een seconde

Wij ondersteunen de ontwikkeling van het theaterstuk Fractie van een seconde waarin jonge toekomstige bestuurders bewust worden gemaakt van wat er allemaal fout kan gaan in het verkeer. Op 24 mei 2016 vond de première plaats in de Arenbergschouwberg in Antwerpen en ook dit schooljaar zijn er voorstellingen doorheen heel Vlaanderen. Bekijk hier enkele sfeerbeelden.

TRAILER FRACTIE VAN EEN SECONDE from Promotime on Vimeo.

Korte beschrijving

Fractie van een seconde is een totaalverhaal waarin jongeren via muziek en lied, humor, filmbeelden en een nabespreking bewust worden gemaakt over de risico’s in het verkeer en de gevolgen als er iets fout gaat.

Een verkeersongeval overkomt je in een fractie van een seconde. Dit is ook de hoofdrolspeler - Rudy Claeys - in 2003 overkomen. Vanuit zijn rolstoel acteert Rudy nu samen met zijn mede- en tegenspeler Stef Vanlee in deze energieke theatervoorstelling. Stef Vanlee heeft ruim 18 jaar ervaring op de spoeddienst en bij de MUG en snijdt het thema langs de andere hoek aan. Stef vertelt over zijn interventies als verpleger bij de MUG, soms spectaculair maar ook aangrijpend.

Op het podium delen Stef en Rudy op een creatieve en humoristische manier hun ervaringen. Cijfers vertalen ze naar verhalen over ‘echte’ mensen. Op die manier krijgen de statistieken een gezicht.

Het theaterstuk inclusief de nabespreking duurt 1u20 min.

Ontstaan

In oktober 2012 ontmoetten hoofdrolspelers Rudy en Stef elkaar voor de eerste keer op het Sint-Ursula-Instituut in Sint-Katelijne-Waver in het kader van het project Getuigen Onderweg. Beide brachten ze daar een getuigenis, elk vanuit een andere invalshoek. Rudy over zijn leven na het verkeersongeval en Stef over zijn ervaring met verkeersongevallen als verpleegkundige op de spoedgevallendienst.

Ze leerden elkaar beter kennen tijdens de middagpauze en vonden veel overeenkomsten: allebei vader van 3 kinderen, beide verpleegkundige en actief in het straattheater. Een jaar later, in oktober 2013, ontmoetten Rudy en Stef elkaar opnieuw en maakten ze concrete plannen.

De repetities startten in april 2015 onder leiding van regisseur Walter Janssens. Na de succesvolle première op 24 mei 2016 willen Rudy en Stef nog jaren door met 'Fractie van een seconde'. Ook in 2017 staan al heel wat voorstellingen op de agenda!

Voor wie?

Fractie van een seconde is gericht op leerlingen van de derde graad secundair onderwijs. Deze doelgroep begint met rijlessen en zal binnen korte tijd ook zelf actief deelnemen aan het verkeer.

Jongeren vertonen vaker hoger risicogedrag en maken een groot deel uit van het totaal aantal verkeersslachtoffers.

Wil je graag meer informatie? Neem een kijkje op www.fractievaneenseconde.be


Partners

Fractie van een seconde is mogelijk gemaakt onder supervisie van vzw Rondpunt, met de steun van de Vlaamse Overheid, provincie Antwerpen, Fonds Jan Filliers, Fonds Emilie Leus en Rondpunt.