Booster

Dit lesmateriaal bestaat uit 4 uitdagende en interactieve lessen (theorie en werkbladen) waarin leerlingen stilstaan bij hun gedrag in het verkeer en de gevolgen van een verkeersongeval.

Aan de hand van verschillende thema’s uit de film Booster en vertrekkend vanuit de ernstige gevolgen van een verkeersongeval wil dit materiaal jongeren enerzijds sensibiliseren tot veilig gedrag in het verkeer en anderzijds oproepen tot solidariteit met verkeersslachtoffers.

Doelgroep en situering

Het lesmateriaal is ontwikkeld voor jongeren uit de 1e en de 2e graad van het secundair onderwijs. Dit zowel voor jongeren uit het kunsthumaniora, beroepsonderwijs, technisch onderwijs en algemeen secundair onderwijs.

Het lesmateriaal sluit aan bij Getuigen onderweg voor de 3e graad van het secundair onderwijs. Scholen kunnen een getuigenis aanvragen waarbij een verkeersslachtoffer komt getuigen over de gevolgen van een verkeersongeval. Rondpunt vzw zorgt hierbij voor een goede omkadering voor de school en de getuigen. Lees hier meer.

Inhoud

Het lesmateriaal bestaat uit de DVD van de film Booster en 4 lessen. Bij iedere les zijn kant-en-klare werkbladen voorzien voor de leerlingen.

  • Les 1 gaat over het belang van vriendschap na een verkeersongeval. Vriendschap kan een belangrijke steun zijn voor jongeren wanneer ze langdurig afwezig zijn. (download de werkbladen - les 1)
  • Les 2 gaat over de kracht van een groep. Hoe kan een groep een positieve invloed hebben op ons gedrag in het verkeer? (download de werkbladen - les 2)
  • Les 3 wil de leerlingen laten nadenken over hun gedrag in het verkeer. De jongeren maken een campagne en zetten hierdoor ook anderen aan tot een veilig(er) gedrag in het verkeer. (download de werkbladen - les 3)
  • Les 4 laat de leerlingen kennis maken met de enorme impact van een verkeersongeval. De leerlingen leren de zichtbare en onzichtbare gevolgen van een verkeersongeval kennen en komen via videofragmenten in contact met enkele na- en naastbestaanden. (download de werkbladen - les 4)

Aan de slag

  • De film

De leerlingen kijken, vooraleer de lessen starten, naar de film Booster. Booster vertelt het verhaal van Brent (15) die, na het verlies van zijn tweelingbroer in een ernstig verkeersongeval, samen met zijn ouders verhuist van het platteland naar de grootstad Brussel. Hij krijgt geen kans om langzaam te wennen, maar een vuurdoop te midden van een groep jongeren die elkaar met hun opgefokte brommers tot op het randje van veilig gedrag in het verkeer brengen.

  • De lessen

Vervolgens geeft de leerkracht de vier lessen. Iedere les bestaat uit drie onderdelen: een inleiding, een kern en een slot (de geschatte tijdsduur staat telkens vermeld). Per onderdeel bevat de lesfiche: een korte schets van de inhoud, mogelijke werkvormen en de benodigde media.

 

Bestel online
PDF
Werkbladen_lesfiche 1_Vriendschap
Download PDF (105 Kb)
PDF
Werkbladen_lesfiche 2_Krachtvaneengroep
Download PDF (71 Kb)
PDF
Werkbladen_lesfiche 3_Eigengedrag
Download PDF (91 Kb)
PDF
Werkbladen_lesfiche 4_Impact
Download PDF (71 Kb)
DOCX
Evaluatieformulier Booster
Download DOCX (318 Kb)