FIVE2NINE

Samen de wereld ontdekken tussen 17u en 9u

Sinds 2014 ondersteunt Rondpunt in het project FIVE2NINE jongvolwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) bij het doorbreken van hun sociaal isolement. 

Is FIVE2NINE iets voor jou?

Vind jij het als jongvolwassene (16 t.e.m. 35 jaar) met een NAH moeilijk om je vrije tijd op een zinvolle manier in te vullen? Zou je graag op regelmatige basis leuke activiteiten doen met leeftijdsgenoten en je sociaal netwerk uitbreiden? Heb je het gevoel dat je hierbij wel wat hulp kan gebruiken? Dan is het project FIVE2NINE iets voor jou!

Wil je graag deelnemen als jongvolwassene met een NAH?

Als je interesse hebt om deel te nemen, kan je je aanmelden door een mail te sturen naar lisse.cools@rondpunt.be. Samen bekijken we dan hoe we je kunnen helpen. Twijfel je nog? Lees dan hieronder hoe we andere deelnemers ondersteunden de afgelopen jaren!

  • Het verhaal van Katrien en haar buddy Violet

Katrien meldde zich in 2015 aan voor FIVE2NINE. Ze wilde naast activiteiten met haar ouders en zussen, ook zelf met vrienden op stap gaan. Katrien werd gematcht met Violet. Om elkaar beter te leren kennen, spraken ze vaak af om samen iets te eten of drinken, naar een evenement te gaan of te gaan fietsen. Ook oefenden ze samen om het openbaar vervoer te nemen. Tijdens die leuke activiteiten bekeken ze ook of Katrien nog andere vrijetijdsactiviteiten kon vinden in haar omgeving en hoe ze haar sociaal netwerk kon uitbreiden. Katrien en Violet spreken nog regelmatig af om samen iets leuks te doen. In opdracht van Rondpunt maakten ze onderstaande foto’s om uit te beelden wat het buddyschap voor hen betekent:

  • Het verhaal van Mehdi 

Mehdi contacteerde ons met een specifiekere vraag, namelijk of we hem konden helpen met het vinden van een fietsbuddy. We bekeken samen zijn sociale netwerk om na te gaan of we hiervoor iemand konden contacteren. In eerste instantie zagen we niet meteen mogelijkheden, waarna we verschillende andere pistes onderzochten om een buddy te vinden. De oproepjes op sociale media leverden niet direct resultaat, maar na een tijdje mailde Mehdi ons om te melden dat hij toch had besloten om contact op te nemen met een jeugdvriend. Ondertussen gaan ze regelmatig samen fietsen!

Afhankelijk van jouw vraag kijken we hoe we je het beste kunnen ondersteunen!

Wil je ondersteunen als vrijwilliger?

Ook als vrijwilliger kan FIVE2NINE iets voor jou zijn! Om het sociaal isolement van jongvolwassenen met een NAH te doorbreken, zijn we op zoek naar vrijwilligers die samen met hen het vrijetijdsaanbod in de buurt willen ontdekken en nieuwe contacten willen leggen. Voor meer informatie over het buddyschap kan je vrijblijvend een mail sturen naar lisse.cools@rondpunt.be. Bekijk hieronder de nieuwste vrijwilligersvacatures:

-Word jij buddy van Kevin (30) uit Londerzeel? Hij is gepassioneerd door mooie auto’s en heeft een ruime culturele interesse. De wereldoorlogen vindt hij een interessant thema en het lijkt hem leuk om eens een museum te bezoeken.

- Word jij buddy van Yago (23) uit Antwerpen? Hij heeft een brede waaier aan interesses en wil graag ontdekken wat er in het weekend allemaal te beleven valt.

- Word jij buddy van Siegfried (32) uit Kortrijk? Hij vindt het leuk om een wandeling te maken met zijn hond en gaat graag iets drinken of een hapje eten.

- Word jij buddy van Maxime (27) uit Waregem? Hij is een echte muziekliefhebber. Hij gaat graag naar een concert of discotheek om te dansen en nieuwe mensen te leren kennen.

- Word jij buddy van Nikky (30) uit Londerzeel?  Hij is een goedlachse kerel die geniet van de kleine dingen in het leven.

- Word jij buddy van Chadi (18) uit Edegem? Hij is gepassioneerd door voetbal en wil graag af en toe iets leuks gaan doen.

- Word jij buddy van Lenny (26) uit Houthalen-Helchteren? Hij zou graag samen met een aantal enthousiaste personen op pad gaan. 

- Word jij buddy van Marbel (34) uit Antwerpen? Ze houdt van muzikale en creatieve activiteiten en kan genieten van een gezellige babbel. 

- Word jij buddy van Timo (25) uit Antwerpen? Hij houdt van activiteiten buitenshuis zoals een wandeling, deze sluit hij het liefst af met een drankje of een ijsje. 

- Word jij buddy van Jorn (36) uit Zottegem? Hij heeft een passie voor fotografie en houdt van de natuur. Ook voor sportieve activiteiten deinst hij niet terug!

Wil je als professional samenwerken met Rondpunt?

Met het project FIVE2NINE willen we bereiken dat alle jongvolwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel of andere beperkingen op een laagdrempelige manier contact kunnen opnemen met vragen over vrije tijd en sociale contacten. Hiervoor zijn we steeds op zoek naar samenwerkingspartners die ook werken aan het doorbreken van sociaal isolement door de inzet van buddy’s of vrijwilligers.

Samen kunnen we nagaan hoe we elkaar kunnen versterken. Interesse in samenwerking of op zoek naar meer informatie? Neem dan contact op met onze Algemeen Coördinator, Joke Castelein.


Achtergrondinformatie

Ontstaan project

FIVE2NINE ontstond in 2014 na signalen van jongvolwassenen met een niet-aangeboren hersenletsel dat ze zich in sociaal isolement bevinden. De beginfase van het project verliep in samenwerking met de Universiteit van Gent. Zo koppelden we in de periode 2014-2017 zestien jongvolwassenen met een NAH aan 26 buddy's. Samen gingen zij op zoek naar een leuke vrijetijdsbesteding. 

Dankzij de inzichten uit deze pilot konden we een methodiek ontwikkelen om deze jongvolwassenen nog beter op weg te helpen. Deze methodiek gebruiken we nu in samenwerking met Samana in de regio’s Antwerpen, Midden-Vlaanderen en Limburg. Het voordeel hierbij is dat deelnemers dichter bij huis terecht kunnen met hun specifieke vragen. Daarnaast kan er gezocht worden naar vrijetijdsoplossingen bij hen in de buurt, dit geeft het een duurzamer karakter. In de andere regio’s gaan we voorlopig zelf op zoek naar vrijetijdsbuddy’s.

Methodiek

In FIVE2NINE werken we volledig vraaggestuurd en zoveel mogelijk zelfversterkend. Als een jongvolwassene zich aanmeldt, plannen we eerst een kennismakingsgesprek om de vraag verder te verduidelijken. Op basis van dit gesprek maken we een actieplan op, waarin we verschillende taken en verantwoordelijkheden onderling verdelen. 


FIVE2NINE werd mede gerealiseerd met de steun van het Fonds Jan Filliers (beheerd door de Koning Boudewijnstichting). Sinds 2017 werken we in het project samen met Samana.

 

PDF
FIVE2NINE oproep Kevin (Londerzeel)
Download PDF (568 Kb)
PDF
FIVE2NINE oproep Yago (Antwerpen)
Download PDF (574 Kb)
PDF
FIVE2NINE oproep Siegfried (Kortrijk)
Download PDF (421 Kb)
PDF
FIVE2NINE oproep Maxime (Waregem)
Download PDF (438 Kb)
PDF
FIVE2NINE oproep Nikky (Londerzeel)
Download PDF (569 Kb)
PDF
FIVE2NINE oproep Chadi (Edegem)
Download PDF (576 Kb)
PDF
FIVE2NINE oproep Lenny (Houthalen-Helchteren)
Download PDF (617 Kb)
PDF
FIVE2NINE Oproep Marbel (Antwerpen)
Download PDF (425 Kb)
PDF
FIVE2NINE Oproep Timo (Antwerpen)
Download PDF (425 Kb)
PDF
FIVE2NINE oproep Jorn (Zottegem)
Download PDF (435 Kb)