Herstelrecht

Als verkeersslachtoffer heb je op basis van de EU-richtlijn 2012/29 herstelrecht. Moderator werkte samen met Rondpunt en KULeuven een handboek en rapport uit, gebaseerd op de bevindingen uit het project 'Victims of Road Traffic Offences'.

  • Restorative Justice in Road Traffic Offences is een handboek voor professionals en vrijwilligers die dicht bij verkeersslachtoffers staan en meer willen weten over herstelpraktijken. Naast achtergrondinformatie over herstelrecht, focust de handleiding voornamelijk op redenen om deel te nemen aan herstelrecht. Je leest er over resultaten van herstelbemiddeling, de sleutels tot succes en krijgt tips mee.
  • Report on Restorative Practices in Road Traffic Offences in Europe is een rapport waarin de noden van verkeersslachtoffers en veroorzakers ten opzichte van herstelbemiddeling verder uitgediept worden. Je vindt er ook good practices ter inspiratie want ondanks het veelbelovende potentieel van herstelrechtpraktijken, wordt het slechts in beperkte mate toegepast in EU-lidstaten.

Moderator ontwikkelde ook twee digital stories over het bemiddelingsproces dat Annick en Martijn samen doorliepen na een verkeersongeval. 

  • Annick verloor haar ouders in een zwaar verkeersongeval: "Ik kon in mijn hart geen ruimte laten voor woede. Er was geen plaats voor en het had ook geen zin."
  • Martijn veroorzaakte met zijn vrachtwagen een zwaar ongeval: "Na het ongeval wou ik contact met de familie, ik wou iets laten weten."