Veilig Op Stap

Portaalsite voor begeleiders van groepen fietsers of wandelaars binnen de Vlaamse jeugdbewegingen.

logo-veilig-op-stap

Ontstaan

In de wegcode spreekt de wetgever over een ‘groepsleider’. Hij of zij ‘begeleidt’ een groep in het verkeer en draagt hierbij de verantwoordelijkheid. Veel verder gaat de ‘letter van de wet’ niet.

In het jeugdwerk is stappen of fietsen in groep deel van de werking. Naar het zwembad, op fotozoektocht of tweedaagse … Samen op weg zijn dat is fun! Maar we kennen ook allemaal die vreselijke onvoorspelbaarheid van het verkeer. Begeleiders doen daarom heel wat inspanningen voor de veiligheid van een groep. Maar er leven ook heel wat vragen en onzekerheid. Hoe zit dat weer met die verkeersregels? Wat mag ik wel of net niet? Wat is verplicht en welke keuzes maak ik zelf?

De Vlaamse jeugdbewegingen besloten daarom samen ‘body’ te geven aan het begeleiden van een groep (jonge) fietsers of stappers.

Portaalsite veiligopstap.be

In oktober 2014 lanceerden de Vlaamse jeugdbewegingen samen ‘Veilig op stap’, een portaalsite vol info en aanbevelingen op maat van hun leiding. En het is zowaar SAVE-man die alles in handen neemt. ‘Superpower’ kan hij de leiders en leidsters niet bieden, wel een pak handige tools voor een veilige verplaatsing in groep. Kijk vooruit en veilig op weg … dat is de inzet van ‘Veilig op stap’. Toch is een ongeval nooit helemaal uit te sluiten. Daarom geeft het project ook bijzondere aandacht aan ‘in nood’, een houvast op het moment van een ongeval maar ook daarna, ontwikkeld door Rondpunt.

Het filmpje van Kijk Uit toont in een notedop de belangrijkste verkeersregels. Zo zijn leiders en leidsters nog beter voorbereid voor een tocht met hun groep (op kamp).

Doelgroep

Begeleiders van groepen fietsers of wandelaars binnen de Vlaamse jeugdbewegingen vinden volgende info op de portaalsite:

  • A tot Z over de veiligheid van hun groep in het verkeer              
  • Een ruggesteun wanneer hun groep betrokken raakt bij een verkeersongeval
  • Tal van handige downloads waar ze meteen mee aan de slag kunnen
  • Heel wat mogelijke vragen en de antwoorden over verkeersveiligheid
  • Contactgegevens van instanties waar ze met hun vraag of moeilijke ervaring in het verkeer terecht kunnen

De partners

  • De Vlaamse jeugdbewegingen Chiro, FOS, IJD, Jeugd Rode Kruis, JNM, KLJ, KSJ-KSA-VKSJ en Scouts en Gidsen.
  • Met de ondersteuning van Verenigingen voor Verkeersveiligheid, Rondpunt vzw en Rode Kruis Vlaanderen.
  • Met de steun van de Vlaamse overheid

Projectcoördinatie

Verenigingen voor Verkeersveiligheid, Katrijn Braeckman – 09/331 59 14 of katrijn@verenigingen-voor-verkeersveiligheid.be.