Internationale Herdenkingsdag 2018

Internationale Herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers

Zondag 18 november 2018 om 11u – Sint-Servaaskerk, 1030 Schaarbeek

Schaarbeek legt verkeer stil om verkeersslachtoffers te herdenken

Zondag 18 november om 11u uur leggen Rondpunt, Ouders van Verongelukte Kinderen-SAVE, Over-Hoop, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Handicap International en Burgercollectief 1030/0 het verkeer stil op een druk kruispunt in Schaarbeek. Gedurende 218 seconden, één seconde voor elk zwaargewond en dodelijk slachtoffer op Brusselse wegen in 2017, worden weggebruikers geweerd van de Haachtsesteenweg ter hoogte van de Sint-Servaaskerk. Staatssecretaris Bianca Debaets steunt de actie en zal net als een naaste en een nabestaande een wens voorlezen na het herdenkingsmoment. 

Rondpunt vzw organiseert voor het vijfde jaar op rij deze Internationale Herdenkingsdag. Dit in samenwerking met Over-Hoop en Ouders van Verongelukte Kinderen–SAVE. Na vier jaar stilstaan in Vlaamse provincies, is het dit jaar de beurt aan Brussel. Als hoofdstad van België ontving Brussel 229.000 Vlaamse beroepsactieve pendelaars in 2017. Het overgrote merendeel verplaatst zich hiervoor met de auto (Bron: BISA).

We staan dit jaar stil in Brussel omdat we bij Rondpunt ook die pendelaars niet willen vergeten. We constateren dat er in 2017 een stijging is van 23% bij het aantal zwaargewonden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, dit terwijl in de andere gewesten sprake is van een daling. We willen met deze herdenking zichtbaar maken hoeveel levens dagelijks geraakt worden door het verkeer en vragen om solidariteit .”, aldus Joke Castelein, woordvoerder van Rondpunt vzw.

Staatssecretaris Bianca Debaets stelt vast dat Schaarbeek de laatste tijd hard getroffen is door verschillende ernstige verkeersongevallen: “Samen met de burgemeester Bernard Clerfayt en de politiezone Noord hebben we gezocht naar concrete en snel invoerbare verbeteringen voor de verkeersveiligheid in deze buurt. En we hebben oplossingen gevonden. Daarnaast wens ik dat respect voor elkaar in het verkeer de leidraad wordt vanaf nu, want elk verkeerslachtoffer is een drama.” 

25 jaar wereldwijd herdenken

De actie sluit aan bij initiatieven over heel de wereld. Elke derde zondag van november is het namelijk World Remembrance Day. Op die dag staat de herdenking van alle gewonde en dodelijke verkeersslachtoffers en hun families centraal. En dit al 25 jaar lang. Gedurende deze 25 jaar, lieten meer dan 30 miljoen mensen wereldwijd het leven in het verkeer en meer dan een biljoen mensen raakten gewond.

 

JPG
Rondpunt IHD2018
Download JPG (732 Kb)
JPG
Rondpunt 2 IHD2018
Download JPG (854 Kb)
JPG
Sven Vernaillen IHD2018
Download JPG (748 Kb)