We zetten journalist Jan Stevens in de bloemetjes!

Naar jaarlijkse gewoonte zet Rondpunt een journalist in de bloemetjes die het afgelopen jaar een verkeersslachtoffer op de meest respectvolle manier interviewde. Dit jaar deden we dat letterlijk én bovendien op de Europese Dag van het Slachtoffer.

We zochten journalist Jan Stevens op bij de Humo-redactie om hem te vertellen dat hij de terechte winnaar is van de Journalistenaward 2017. In december 2017 interviewde hij nabestaanden Kris en Peggy die hun dochter Merel (12) verloren in een verkeersongeval met vluchtmisdrijf. (cfr. "In gesprek met de ouders van de verongelukte Merel De Prins", Humo) Net als aan vele andere betrokkenen bij een verkeersongeval, vroegen we ook aan Peggy en Kris hoe ze het contact met de journalist ervaren hebben.

Verschillende zaken die ze aanhaalden, deden ons geloven dat Jan het verdient om in de bloemetjes gezet te worden. Journalist Jan legde goed uit waarover het interview zou gaan en gaf hen bovendien voldoende tijd om zich hierop voor te bereiden. Jan stelde hen op hun gemak en toonde begrip wanneer ze op bepaalde zaken niet dieper in wilden gaan. Ook voor de foto hield hij rekening met de wensen van Peggy en Kris en drong hij niet aan. Overigens stelde Jan zelf voor of ze het interview wilden nalezen alvorens het gepubliceerd werd. Peggy en Kris waren heel tevreden over het openhartige interview en omschrijven Jan dan ook als een gemoedelijke man die zich niet opdrong.

Verkeersslachtoffers die vorig jaar hun verhaal vertelden in de media, werden door Rondpunt bevraagd over hun ervaringen daarmee. Uit die ingevulde vragenlijsten selecteerden we de journalist die het meest respectvol handelde, dit op basis van de Code van de Raad voor de Journalistiek. Door het uitreiken van een Journalistenaward stimuleert Rondpunt journalisten om op een correcte manier om te gaan met verkeersslachtoffers, naasten, nabestaanden en veroorzakers om zo onnodige extra emotionele schade na een ongeval te voorkomen.

Benieuwd naar de "officiële" uitreiking? Bekijk hieronder het filmpje! Nogmaals proficiat en een dikke dankjewel Jan!