We reikten een award uit aan de meest zorgvuldige journalisten van 2016!

Voor het tweede jaar op rij zet Rondpunt journalisten in de bloemetjes die het afgelopen jaar verkeersslachtoffers respectvol interviewden.  De selectie gebeurde op basis van de Code van de Raad voor de Journalistiek. De Journalistenaward 2016 in de categorie geschreven pers gaat naar HLN-journalist Sam Vanacker en in de categorie audiovisuele pers naar VTM-journalisten Carolien Van Nunen en Sien Debruyne.

Verkeersslachtoffers die vorig jaar hun verhaal vertelden in de media, werden door Rondpunt bevraagd over hun ervaringen daarmee. Een greep uit de vragen:

  • Zijn er op voorhand afspraken gemaakt in verband met een fotograaf? Zo ja, werden deze nageleefd?
  • Stelde de journalist jou op het gemak? Hoe deed hij of zij dat?
  • Waren er onderwerpen waarover je liever niet wou praten? Hoe reageerde de journalist daar op?
  • Wou de journalist een foto publiceren? Zo ja, kon je weigeren?
  • Kreeg je inzage in het interview voor publicatie? Heb je hier zelf naar moeten vragen?

Uit de bevraging bleek dat journalisten Sam, Carolien en Sien het meest zorgvuldig te werk gingen. Sam verdient de Journalistenaward 2016 voornamelijk omdat hij op voorhand goed uitlegde wat hij in woord en beeld wou brengen en hoe hij dat zou doen. Hij gaf aan dat als er iets te gevoelig was om over te praten dat hij daar rekening mee zou houden. Voor publicatie heeft hij het interview naar interviewees Nancy en Günther gestuurd zonder dat ze ernaar moesten vragen. Nancy en Günther omschrijven Sam dan ook als een gemotiveerde en heel correcte journalist die betrokken is bij de mensen die hij interviewt. 

In de categorie audiovisuele pers verdienen VTM-journalisten Carolien Van Nunen en Sien Debruyne de Journalistenaward 2016 voor hun reportage over de avant-première van Fractie van een seconde. Ze interviewden hiervoor Rudy die als verkeersslachtoffer zijn verhaal vertelt in een theaterstuk. Sien en Carolien legden aan Rudy duidelijk uit waarom ze de reportage maakten en er werd afgesproken over wat de vragen zouden gaan. Carolien en Sien stelden Rudy op het gemak door enkel relevante vragen te stellen. Rudy herkent zich volledig in de reportage en er kwamen veel positieve reacties uit zijn omgeving. Hij omschrijft Sien en Carolien als journalisten die voor inhoud gaan, hun tijd nemen en het gevoel geven geïnteresseerd zijn.

Door het uitreiken van een Journalistenaward stimuleert Rondpunt journalisten om op een positieve manier om te gaan met verkeersslachtoffers en veroorzakers en hun naasten en nabestaanden met respect te benaderen om zo onnodige extra emotionele schade na een ongeval te voorkomen.

De awards werden gemaakt door beginnend kunstenaar Martijn Derese die na zijn verkeersongeval gepassioneerd raakte door schilderen. Herbekijk de reportage over Fractie van een seconde hier en herlees het interview met Günther hieronder. 

Bron: Het Laatste Nieuws, maandag 21 november 2016 ('Na de crash bots je op zoveel andere dingen')