​“Voor mij draait vrijwilligerswerk om mensen verbinden met elkaar"

Meer dan 150 vrijwilligers zetten zich regelmatig in voor Rondpunt. Maar liefst 146 van hen zijn structureel vrijwilliger in de projecten Getuigen Onderweg en FIVE2NINE. Ze getuigen in middelbare scholen over het verkeersongeval dat hun leven op zijn kop zette, of ze zijn buddy van de getuige en helpen met de praktische omkadering. Daarnaast zijn er ook vrijwilligers die op regelmatige basis leuke activiteiten ondernemen met een jongvolwassene met een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) in het project FIVE2NINE. Rani Baudu (23) is zo iemand, ze is buddy van verkeersslachtoffer Gilles D’Hondt (26). We vroegen Rani waarom ze vrijwilligt bij Rondpunt en wat ze daar zo verrijkend aan vindt.

Voor Rani is vrijwilligerswerk eigenlijk nooit een bewuste beslissing geweest, het kwam steeds op haar pad, een keer hier en een keer daar. Zo gaat ze bijvoorbeeld twee keer per jaar naar de markt met de mensen uit het rusthuis waar haar mama werkt of gaf ze als zestienjarige al vrijwillig turnles. Vorig jaar kwam ze via haar opleiding Orthopedagogie aan de Universiteit van Gent in contact met Rondpunt. De vele boeiende ervaringen zorgden ervoor dat ze verslaafd raakte aan de mogelijkheden die vrijwilligerswerk haar biedt. Zo ontmoet ze mensen die op dezelfde manier in het leven staan en helpt ze een doelgroep die vaak over het hoofd wordt gezien. “Als ik zie hoe Gilles plezier heeft en voel hoe ik zelf meer ontspannen ben, geeft dat mij echt voldoening. Ik sta sterker in mijn schoenen door al die belevenissen”, zegt Rani overtuigd.

Wederzijds leren

De studente heeft tijdens haar stage vorig jaar ontdekt dat personen met een NAH als doelgroep wel eens vergeten worden. Het is dan ook om die reden dat ze zich voor hen wil inzetten en als vrijwilliger startte bij Rondpunt. “Ik kan me inbeelden dat het sommige mensen misschien afschrikt, maar je moet personen met een NAH gewoon behandelen zoals anderen en dan gaat alles vanzelf. Op die manier geef je hen erkenning als mens”, vertelt Rani vanuit haar praktijkervaring. Hoe je moet omgaan met mensen met een NAH leer je niet uit de boeken, dus studente Rani heeft al een streepje voor als ze straks de arbeidsmarkt wil betreden. “Zowel Gilles als ik scherpen onze sociale vaardigheden aan en dat is iets dat ik zeker kan inzetten bij een sollicitatiegesprek.”

Lachen? Ja, heel veel!

Naast het leerrijke aspect is er ook veel ruimte voor plezier tijdens de activiteiten. Op regelmatige basis doen Rani, haar studiegenoot Marjon en Gilles samen iets leuks. “Bij de eerste ontmoeting met Gilles was zijn mama en iemand van Rondpunt er ook bij. De sfeer zat al meteen goed, Gilles moest lachen met onze mopjes en doorheen al onze activiteiten is humor eigenlijk de rode draad”, zegt Rani enthousiast. Uit het interview blijkt dat zich af en toe wel een grappige situatie voordoet en het zijn de vele lachmomenten die haar altijd zullen bijblijven.

De meest memorabele activiteit is voor haar wanneer ze met z’n drieën naar de kerstmarkt in Gent gingen. “Het begon al in het reuzenrad”, vertelt Rani, “Gilles zat de hele tijd te wiebelen terwijl Marjon hoogtevrees heeft. Daarna besloten we oliebollen te eten en gingen we in het park aan de stadshal zitten. Het was duidelijk dat het Gilles heel erg smaakte, iets te duidelijk. Zijn mond hing namelijk al snel vol choco. We schoten alle drie spontaan zo in de lach dat de mensen rondom ons begonnen te kijken omdat ze niet begrepen waarom we zo hard moesten lachen. Ik herinner mij die avond nog heel goed”, mijmert Rani.

Duurzaam sociaal netwerk

Rani en Marjon willen Gilles ook helpen om andere mensen te ontmoeten. “In het begin deden we vooral plezierige dingen die aansloten bij Gilles zijn interesses. Zo gingen we naar de solden en hielpen we mee twee mooie broeken uitkiezen. We koken al eens samen of gaan naar de cinema. Maar nu willen we vooral op zoek gaan naar een manier om het sociale netwerk van Gilles duurzaam uit te breiden. Dit zonder dat we hem alles uit handen nemen. Zo gaan we morgen naar het jeugdhuis bij hem in de buurt en zien we wel of er een spontane babbel met iemand inzit”, geeft Rani aan. De afwegingen die bij deze zoektocht kwamen kijken, hoefden Rani en Marjon niet zonder begeleiding te maken.   

Net als voor Rondpunt draait vrijwilligerswerk voor Rani ook om het verbinden van mensen met elkaar en wil ze op die manier ook zelf haar sociaal netwerk uitbreiden. “Ondanks dat de ander er ook voldoening uit haalt moet je het niet alleen voor hen doen want dan hou je het niet vol. Je moet het zien als een verrijking voor de maatschappij én als een verrijking voor jezelf”, zegt Rani beslist. Ook Rondpunt heeft met het project FIVE2NINE verschillende doelstellingen. Langs de ene kant zoeken we naar een manier waarop de jongvolwassene met een NAH zijn of haar sociaal isolement kan doorbreken. Langs de andere kant geven we studenten de kans om praktijkervaring op te doen.

Ook Gilles doet aan vrijwilligerswerk in een school bij hem in de buurt. Twee keer per week houdt hij toezicht op de leerlingen. Wat houdt jou nog tegen? Jong, oud, veel tijd of slechts enkele uren per maand vrij? Ook jij kan vrijwilliger worden bij Rondpunt! We begeleiden jou in de zoektocht naar een geschikte vrijwilligersactiviteit. Bij vragen of interesse kan je een mail sturen naar info@rondpunt.be