Tweede mediatraining in Gent

Zaterdag 26 mei 2018 organiseerden we voor de tweede keer een mediatraining voor verkeersslachtoffers, naasten en nabestaanden zodat ze zich kunnen voorbereiden op een eventueel interview voor geschreven of audiovisuele pers. 

Journalistiek is een vak apart. Zonder kennis over het reilen en zeilen van een redactie is het soms moeilijk om te begrijpen waarom journalisten doen wat ze doen. Regelmatig ervaren betrokkenen bij een verkeersongeval daarom het contact met een journalist als negatief. Hierdoor gaan ze twijfelen of ze hun verhaal wel willen vertellen in de media. Dat is spijtig want naar buiten komen met het leed dat je overkomen is, kan helpen in het verwerkingsproces en werkt bovendien sensibiliserend.

Samen met OVK en Over-Hoop stelden we daarom voor de tweede keer een programma samen bestaande uit drie sessies. We hopen dat de deelnemers na afloop voor zichzelf de keuze kunnen maken of ze wel of niet met de pers willen praten en waarom.

  • In de eerste sessie 'Wie of wat is de pers?' vertelde Lisbeth Imbo hoe het Vlaamse medialandschap eruit ziet. De deelnemers kregen inzicht in de werking van een redactie en wat een journalist als nieuws beschouwt. De jarenlange ervaring van Lisbeth als journaliste bij onder andere VRT TV, Radio 1 en De Morgen zorgde ervoor dat de participanten een ruime en toch diepgaande inkijk kregen in het medialandschap.
  • In de sessie 'Interviewtechnieken' plaatste Guy Janssens vervolgens enkele vrijwilligers voor de camera om ze te laten ervaren hoe het is om geïnterviewd te worden. Door zijn jarenlange ervaring bij VRT Radio en TV weet hij als geen ander welke technieken een journalist hanteert. Nadien werden de ‘live-interviews’ gezamenlijk bekeken. Iedereen kreeg tips mee over hoe ze hun lichaamshouding konden aanpassen en hoe ze hun centrale boodschap kunnen bepalen. 
  • De laatste sessie 'Ik ben niet tevreden, wat nu?!' werd gegeven door Pieter Knapen, ombudsman bij de Raad voor de Journalistiek. De deelnemers kregen inzicht in hun rechten bij het geven van een interview. Tijdens deze sessie bleek nog maar eens dat veel slachtoffers vaak niet weten dat ze op een laagdrempelige manier een klacht kunnen indienen. 
Ben je zelf geïnteresseerd in het volgen van een mediatraining? Dan hebben we goed nieuws want we organiseren regelmatig een mediatraining! 
Geef mouna.de.bruyn@rondpunt.be een seintje bij interesse zodat we je op de hoogte kunnen houden van een volgende training!