Stap jij naar de politie als je vriend(in) of familielid vluchtmisdrijf pleegt?

Wanneer iemand vluchtmisdrijf pleegt na een verkeersongeval en hierbij slachtoffers gewond achterlaat, zal 97% van zijn of haar vrienden of familieleden die persoon proberen te overtuigen om zich aan te geven bij de politie. Dat blijkt uit de online enquête die we hielden naar aanleiding van de ‘Week zonder vluchtmisdrijf’. Opvallend: amper 55% van de bevraagden zal de veroorzaker zélf aangeven bij de politie.

Online enquête: www.ikstopnaeenverkeersongeval.be

Deze zomer lanceerden we een nieuwe versie van onze online enquête over vluchtmisdrijf. De deelnemers kregen vijf vragen voorgeschoteld, waarop ze eenvoudig (maar wel snel) met ja of nee moesten antwoorden. Onderstaande resultaten tonen de ervaringen met vluchtmisdrijf van 700 Vlamingen. Een vraag die niet binnen de tien seconden werd beantwoord werd als laattijdig geregistreerd.

Resultaten van 6 augustus tot 27 september 2018 (700 deelnemers).

Campagne

Vluchtmisdrijf komt voor bij 1 op de 10 ongevallen met dodelijke of zwaargewonde slachtoffers. Om deze problematiek onder de aandacht te brengen, houden we elk jaar in de laatste week van september de ‘Week zonder vluchtmisdrijf’. De hoofdfocus dit jaar lag bij het belang van ter plaatse blijven en hulp bieden. Weten wie de veroorzaker is of wat er juist gebeurd is, is voor het slachtoffer en zijn of haar familie een belangrijke stap in het verwerkingsproces.

Uit de verhalen die slachtoffers of na(ast)bestaanden ons vertellen, blijkt duidelijk hoeveel extra leed vluchtmisdrijf hen berokkent”, zegt Paul Duré, Algemeen Coördinator bij Rondpunt, “maar ook voor de veroorzaker en eventuele getuigen zelf is het essentieel om hun verantwoordelijkheid te kunnen opnemen en iets te kunnen betekenen voor het slachtoffer.”

Wie wil kan nog steeds zijn of haar mening geven over vluchtmisdrijf op www.ikstopnaeenverkeersongeval.be