SAVE-held helpt zomerkampen veilig op tocht

Ook deze zomervakantie trekken in ons land zo’n 250.000 kinderen en jongeren met de jeugdbeweging op kamp. Traditioneel verschijnen dan heel wat groepjes stappers of fietsers op de weg. Leiders en leidsters begeleiden die groepen op hun tocht en dat is niet altijd even eenvoudig. Alle jeugdbewegingen zetten daarom samen de SAVE-man in. De leiding van 2.500 lokale jeugdverenigingen ontvangen opvallende SAVE-capes om hen zichtbaar en herkenbaar te maken in het verkeer. Groepen op tocht worden dus massaal begeleid door een leger aan SAVE-helden.

,,De druk op ons wegennet is hoog’’, aldus Leen Van Vaerenbergh van Chirojeugd Vlaanderen die spreekt in naam van acht Vlaamse jeugdbewegingen. ,,Verkeersregels zijn niet altijd even eenvoudig. Toch blijft samen op tocht gaan een belangrijk onderdeel uitmaken van het kampgebeuren. Want samen stappen of fietsen, dat is en blijft gewoon leuk!’’ Het project ‘Veilig op stap’ wil er daarom voor zorgen dat leiding en hun groep met een comfortabel gevoel de weg op kunnen. De jeugdbewegingen riepen daarvoor de hulp in van experts: Verenigingen voor Verkeersveiligheid, Rode Kruis-Vlaanderen en Rondpunt vzw. Het resultaat is een concrete tool: de SAVE-cape.

De opvallend groene en reflecterende cape zorgt voor zichtbaarheid, herkenbaarheid en zorgt er voor dat leiding de belangrijkste afspraken voor een veilige tocht bij de hand heeft. Het project kreeg de financiële steun van de Vlaamse overheid en het Fonds Emilie Leus . Zij maakten het mee mogelijk dat bij de start van deze zomervakantie zo’n 6.000 capes werden verspreid. ,,Met hun cape lopen jeugdbewegingen onderweg nog meer in de kijker”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. ,,Anders dan superhelden zijn jongeren in het verkeer helaas niet onkwetsbaar. Hou dus in de zomermaanden rekening met extra veel jonge stappers op de weg, en geef ruim baan aan onze jeugdverenigingen. Zo maken we het verkeer samen veiliger.’’

2.500 lokale jeugdbewegingen van Chirojeugd Vlaanderen, KSJ-KSA-VKSJ, Scouts en Gidsen Vlaanderen, FOS Open Scouting, IJD, JNM, Jeugd Rode Kruis, KLJ en 570 actieve speelpleinen aangesloten bij de Vlaamse Dienst Speelpleinwerk ontvingen hun pakket. ,,Superhelden kunnen we van die vele duizenden leiders en leidsters niet maken’’, aldus Katrijn Braeckman die het project met Verenigingen voor Verkeersveiligheid samen met de jeugdbewegingen heeft uitgebouwd. ,,Maar met de cape van de SAVE-man bezorgen we hen wel een stevige portie 'power' voor een veilige tocht.’’ Er werd niet enkel een cape ontwikkeld. De site  www.veiligopstap.be reikt groepen veel info, tips en concrete tools aan.