“Iedereen heeft recht op zijn plaatsje in de maatschappij”

“Op weg naar school werd ik aangereden op mijn fiets. Ik was net gestart in het eerste middelbaar en was blij om naar een nieuwe school te kunnen gaan met mijn vrienden. Maar nu moet ik in plaats daarvan dagelijks naar het revalidatiecentrum gaan en mis ik het schooljaar. Elke dag krijg ik kine-, logo- en ergotherapie. Ik werk hard zodat ik volgend schooljaar misschien terug naar mijn eigen school kan gaan. Ik heb mijn vrienden al enorm gemist de afgelopen tijd. Gelukkig kan ik wel spelletjes spelen met de kinderen uit de leefgroep en zwemmen op woensdagnamiddag. Ik vind het ook leuk om terug te leren springen, lopen,… Op woensdag leerde ik ook eens petanque spelen, iets dat ik nog nooit gedaan had. Het leukste vind ik dat ik verschillende sporten kan proberen!” - Joren (12), revalidant Pulderbos


“Iedereen heeft recht op zijn plaatsje in de maatschappij”

Twee jaar geleden ging Revalidatiecentrum Pulderbos in op onze vraag of we kinderen en jongeren met een blijvend letsel al tijdens revalidatie konden laten kennismaken met sport. Voor Beni Kerkhofs, Directeur Zorg bij Pulderbos, is mensen perspectief geven minstens zo belangrijk als de revalidatie zelf. Het project Gelijk Spel ontstond zo vanuit de gedeelde overtuiging dat sport een middel is voor re-integratie. Na een jaar van sportactiviteiten voor de jonge revalidanten op woensdag, besloot Pulderbos om in 2018 over te stappen naar een duurzame clubwerking onder begeleiding van Sven Guns van G-sportclub Vorselaar. We gingen met Sven en kinesiste Lynn Essers, die de activiteiten in Pulderbos begeleidt, in gesprek over het belang van (inclusief) sporten.

SVEN: “Iedereen heeft recht op zijn plaatsje in de maatschappij. Je kan niemand uitsluiten, niet in een sportclub en niet in het onderwijs, er moet inclusie zijn. Maar daar zijn we jammer genoeg nog ver van verwijderd. Inclusief sporten heeft nochtans veel voordelen. In een G-sportclub is het aantal sporters vrij beperkt waardoor de leeftijden uiteen lopen. Dat terwijl ze in een inclusieve club met leeftijdsgenoten kunnen sporten, iets wat ik echt een meerwaarde vind. Ook moeten mensen altijd van heel ver komen naar een G-sportclub omdat er zo weinig zijn. Het zou veel beter zijn dat die persoon ook gewoon om de hoek kan trainen.” 

Wat is het voordeel van het uitbouwen van een clubwerking in een revalidatiecentrum? 

LYNN: “We kunnen zo een gevarieerd sportaanbod blijven aanbieden. Hierdoor is er voor iedereen iets en zal een revalidant sneller eens meedoen. Het helpt ook om de animo erin te brengen, je kan het clubgebeuren nabootsen en het groepsgevoel versterken.” 

SVEN: “Met G-sportclub Vorselaar zijn we eigenlijk meer dan alleen een sportclub. We kunnen revalidanten doorverwijzen naar andere (G-)sportclubs door ons grote netwerk. Omdat wij kleinschaliger en ook lokaal verankerd zijn, merken we dat we een tussenstap zijn voor mensen met vragen. Voor sommigen is de stap naar G-sport Vlaanderen te groot, ze zien het als een instituut. De samenwerking met Pulderbos is ook een win-winsituatie. Wij hebben de knowhow over de werking van het G-sportlandschap en waar je subsidies kan aanvragen. Bij Pulderbos weten ze dan weer heel goed hoe je met de doelgroep moet omgaan. Dat is echt een goede combinatie.” 

Wat doen jullie als een revalidant aangeeft te willen sporten na ontslag? 

SVEN: “Als ik merk dat een revalidant interesse heeft in een bepaalde sport, dan probeer ik zoveel mogelijk de juiste lesgevers te vinden die een initiatie kunnen komen geven in Pulderbos. Ik help ook in de zoektocht naar een gepaste sportclub in de buurt na ontslag en schakel daarbij soms de G-sportconsulenten in. Zo verwees ik onlangs nog iemand door die wou muurklimmen maar wiens linkerarm verlamd is. Ik raadde hem aan bouldering eens te proberen, je klimt dan niet in de hoogte maar rondom een ruimte die beschermd is met valmatten.” 

Waarom is het zo belangrijk om al te sporten tijdens revalidatie? 

LYNN: “Door tijdens revalidatie te starten met sporten, wakkeren we het zelfvertrouwen weer aan. Vaak zijn revalidanten door een veranderd lichaam het vertrouwen in hun eigen kunnen kwijt. Hier, in hun vertrouwde omgeving, kunnen ze al de eerste stappen zetten in de richting van hun nieuwe ‘ik’. Maar sporten is ook de ideale uitlaatklep om zorgen aan de kant te zetten en aangesloten zijn bij een vereniging kan een belangrijk aanknopingspunt zijn voor het uitbreiden van je sociaal leven. Zo kunnen kinderen en jongeren makkelijker stappen zetten in andere levensdomeinen zoals onderwijs, werk en relaties.”

Het verhaal van Joren vind je ook terug in ons Jaarverslag 2018.  Ontdek ook de verhalen van Hilde, Rita en Wim die elk op hun manier de veerkracht vonden om door te gaan na een verkeersongeval. Meer informatie over het project Gelijk Spel lees je hier.