Het verhaal van Samy

In het kader van ons EU-project 'Rechten verkeersslachtoffers' maakten drie verkeersslachtoffers een participatory video over de nazorg na hun verkeersongeval.

Samy had 4,5 jaar geleden een auto-ongeval samen met zijn beste vriendin. Zij was bestuurster en hij was passagier. In dat auto-ongeval is hij zijn rechterarm verloren. Samy vertelt in dit filmpje hoe hij het traject na zijn verkeersongeval ervaren heeft.

Samy werd eerst naar intensieve zorgen gebracht, waar hij zich nog maar weinig van herinnert. Gedurende zijn verdere opname werd hij goed opgevangen door het multidisciplinair team van het ziekenhuis. Meteen nadat de chirurg hem inlichtte over zijn medische toestand, werd een psycholoog ingezet. Hier had Samy in het begin echter nog geen nood aan omdat het nog te moeilijk was om erover te praten. Na het ziekenhuis verbleef Samy 7 maanden in het revalidatiecentrum. In het revalidatiecentrum kon Samy moeilijk contact onderhouden met zijn vrienden omdat hij niet zomaar naar buiten mocht gaan op de momenten wanneer hij maar wou. Daarna begon zijn ambulante revalidatie, waarbij het revalidatiecentrum ondersteuning bood bij het inplannen van activiteiten in combinatie met de revalidatie. Na zijn revalidatieperiode was het voor Samy heel belangrijk om opnieuw zelfstandig te zijn en zijn tijdsbesteding in te vullen. De sociale dienst van het ziekenhuis en de therapeuten hebben hem hierbij geholpen.

In totaal besteedde Samy 3,5 jaar in het ziekenhuis, waar zijn leven bestond uit onderzoeken, operaties,…. Het ziekenhuis werd voor even zijn leven.

Benieuwd naar het verhaal van andere verkeersslachtoffers? Bekijk hier het verhaal van Ellen en hier het verhaal van Carine.