Eerste mediatraining voor verkeersslachtoffers, naasten en nabestaanden

Zaterdag 2 december 2017 kregen 25 verkeersslachtoffers, naasten en nabestaanden tijdens een mediatraining de kans om zich voor te bereiden op eventueel contact met de pers.

Regelmatig krijgen we het signaal van betrokkenen bij een verkeersongeval dat ze niet altijd op een correcte manier benaderd worden door journalisten. Het zorgt ervoor dat sommigen twijfelen over contact met de pers. Nochtans is het brengen van hun verhaal een meerwaarde voor het slachtoffer zelf en zijn verwerkingsproces, alsook voor de maatschappij. Samen met Over-Hoop en OVK vonden we het hoog tijd om verkeersslachtoffers, naasten en nabestaanden die geïnteresseerd zijn om hun verhaal in de media te brengen er zo goed mogelijk op voor te bereiden.

Er kwamen drie sessies aan bod:

Wie of wat is 'de pers'?

In de eerste sessie leerde communicatiestrateeg Raf Weverbergh de deelnemers het Vlaamse medialandschap kennen. Ze kregen inzicht in hoe een redactie in elkaar zit en wat een journalist als nieuws beschouwt. De manier waarop Raf rechtuit  toelichting gaf bij zijn eigen werkervaring werd geapprecieerd door de deelnemers: “Omdat de spreker vanuit zijn standpunt vertelde, zorgde dat ervoor dat frustraties ten opzichte van de journalist in de toekomst vermeden kunnen worden.”

Interviewtechnieken

Vervolgens plaatste Guy Janssens, ex-journalist bij VRT Radio & TV, enkele vrijwilligers voor de camera om ze te laten oefenen op de interviewtechnieken die een journalist hanteert. Nadien werden de ‘live-interviews’ gezamenlijk bekeken. De geïnterviewden kregen tips en opbouwende feedback mee over hoe ze hun lichaamshouding konden aanpassen en hoe ze hun centrale boodschap kunnen bepalen.

'Ik ben niet tevreden, wat nu?!'

De afsluitende sessie door Pieter Knapen, ombudsman bij de Raad voor de Journalistiek, gaf de deelnemers inzicht in hun rechten bij het geven van een interview. De aanwezige slachtoffers gaven te kennen dat ze niet op de hoogte waren dat ze zoveel rechten hadden en dat je zelfs een klacht kan indienen: “Dit aspect was me tot op heden onbekend”, aldus een deelnemer.

Na een geslaagde eerste editie bekijken we momenteel hoe en waar we een tweede mediatraining zullen organiseren. Hou onze website of Facebookpagina in de gaten als je er graag bij wilt zijn de volgende keer. In tussentijd kan je met je vragen over de pers nog steeds terecht bij ons.