Nieuwsbrief december 2014

Rondpunt nieuwsbrief december 2014

Een nieuwe website voor Rondpunt:

De voorbije maanden werkte Rondpunt naarstig aan een nieuwe website. Alle bestaande informatie werd behouden en nieuwe toegevoegd.
Dit alles in een overzichtelijke en toegankelijke structuur.
Grootste verandering is wellicht het samenvoegen van alle websites en subwebsites onder www.rondpunt.be.
Toch is er geen reden tot paniek.
Op www.rondpunt.be vind je nog steeds de vertrouwde inhoud terug over de verschillende thema’s waar Rondpunt aandacht aan besteedt, de projecten die we doen, onze vormingen en producten.

Wat meteen opvalt is de gewijzigde indeling op de homepagina. We kozen voor 4 grote blokken: onder ‘na een verkeersongeval’ vind je informatie terug voor betrokkenen bij een verkeersongeval, opgedeeld in verschillende thema’s; ‘verkeerspreventie’ leid je naar ons aanbod verkeersveiligheid; ‘vorming’ wel, de naam zegt het zelf en tenslotte een overzicht van al onze ‘publicaties en producten’ inclusief leestips.
De handige navigatiestructuur laat je toe om makkelijk van de ene naar de andere pagina te surfen en toont je waar je bent op de site.
Ontdek hem zelf vanaf 19 december.

7 december: Dag van de vrijwilliger

Op vrijdag 5 december werden alle vrijwilligers en sponsors van Rondpunt uitgenodigd voor een heuse bedanking.
Vanaf 10u ’s ochtends konden vrijwilligers de Zoo in Antwerpen bezoeken.
's Middags was het tijd voor een rondleiding en kregen ze uitleg over vogels, apen, giraffen, struisvogels en zoveel meer.
Wist je trouwens dat de tong van een kolibri de vorm van de letter ‘W’ heeft? :-)

Na het bezoek aan de Zoo konden sponsors en vrijwilligers genieten van een heerlijke receptie.
Als afsluiter kreeg iedereen een Bedankt!-sleutelhanger mee naar huis.

Vrijwilliger - Sanne Groenen - in de kijker

Wie ben je, wat doe je?
Mijn naam is Sanne, ik ben een jonge meid van 24 jaar. Net afgestudeerd als klinisch kinderpsychologe en nu volop op zoek naar de job van mijn leven! :-D In tussentijd probeer ik zoveel mogelijk uitdagingen met beide handen te grijpen en probeer ik de weg naar een juiste job wat te vergemakkelijken en aangenamer te maken. Momenteel ben ik aan de slag als leefgroepbegeleidster bij puber-meisjes met een licht mentale beperking. Heerlijk om te doen! Daarnaast heb ik ook redelijk wat hobby's waarin ik al mijn liefde en enthousiasme steek. Ik geef elke avond turnles aan kinderen en jongeren en speel tussendoor nog wat saxofoon bij de plaatselijke harmonie.
 
Hoe ben je in de rol van vrijwilliger gerold?
Op 19-jarige leeftijd verloor ik mijn vriendje in een verkeersongeval. We hadden een korte, maar zeer bijzondere relatie samen. Een jaartje later kwam ik via het VTM-nieuws in contact met Rondpunt en het project 'Getuigen Onderweg'. Dat sprak mij zo enorm aan dat ik diezelfde dag nog een mailtje gestuurd heb. En zo ben ik stilletjes aan in de job van vrijwilliger gerold.

Welke activiteiten doe je? En hoelang. Wat houdt dit dan precies in?

Ik ben het meest actief als vrijwilliger bij Getuigen Onderweg. Een paar keer per maand ga ik voor leerlingen mijn verhaal doen over mezelf en mijn vriendje. Het gaat dan vooral om leerlingen van de derde graad, uit alle mogelijke richtingen. Via Rondpunt kwam ik in contact met nog meer organisaties en initiatieven, waarvoor ik allemaal met evenveel enthousiasme mijn handen mee uit de mouwen steek. Zo ben ik nu sinds kort actief bij Missing You, een organisatie die zich inzet voor rouwende kinderen en de hele context daarrond. Hier ben ik vooral bezig met het uit de grond stampen van dit project binnen de provincie Antwerpen.
 
Waarom werk je als vrijwilliger?

Ik vind het enorm prettig om van een negatieve gebeurtenis (het verlies van mijn vriendje) gebruik te kunnen maken om iets positiefs te kunnen bereiken!  Ik haal er voor mezelf veel voldoening uit en ik mag elke keer weer van de leerlingen ervaren dat zij het enorm appreciëren dat ik mijn verhaal met hen wil delen. Dat is zo enorm fijn.
 
Wat trekt je zo aan?
Het begrip, het respect en de liefde die je krijgt van de mensen waarvoor je het doet (de leerlingen in de klas, de kindjes die het nodig hebben, andere vrijwilligers die het alleen niet altijd zien zitten, ...) is zo enorm hartverwarmend en geeft me een heleboel energie om er de volgende dag opnieuw in te vliegen. Dit klinkt zo enorm cliché, maar cliché's zijn er om beaamd te worden! Het is ook een fijne manier om met andere mensen in contact te komen.
 
Hoeveel uur per maand spendeer je als vrijwilliger?
Ik heb nog nooit echt bijgehouden hoeveel uur per maand ik spendeer aan vrijwilligerswerk, maar alles bij elkaar zal dat neerkomen op ongeveer vier dagen per maand. Met veel plezier!
 
Ben je van plan nog meer en ander vrijwilligerswerk te doen?

Zolang mijn agenda het toelaat blijf ik actief als vrijwilliger en blijf ik projecten opzoeken die mij nauw aan het hart liggen.

Word je ook graag vrijwilliger voor Rondpunt?
Rondpunt zoekt FIVE2NINE-buddy voor een 26-jarige jongeman in Dilbeek.
Momenteel zijn we op zoek naar een buddy in Brussel, meer bepaald regio Dilbeek, voor een fijne 28-jarige jongeman met goed gevoel voor humor.
Hij houdt van sporten, voornamelijk zwemmen en badmintonnen, maar ook van architectuur en tekenen.
Een wandeling op linkeroever of een "Grasleitje" in Gent doet hij ook graag.
Meer over FIVE2NINE? Mail naar info@rondpunt.be of bel 03 205 74 80.

16 november Internationale Herdenkingsdag

Zondag 16 november om 9.30 uur legden Rondpunt vzw, minister van Mobiliteit Ben Weyts en de gemeente Edegem gedurende 384 seconden alle verkeer stil op het kruispunt van de Mechelsesteenweg en de Hovestraat.

Dat was één seconde voor elk dodelijk slachtoffer op de Vlaamse wegen in 2013.

De opkomst was verrassend. Sympathisanten, pers, jongerenverenigingen en prominente politiekers, allemaal waren ze stipt aanwezig.

9.30 uur
Politieagenten van de zone HEKLA legden het verkeer stil.
De klokken werden gestart.

In een serene sfeer lazen kinderen uit de plaatselijke jeugdbeweging dromen van verkeersslachtoffers voor.
Ondertussen deelden andere jongeren 'vergeet-mij-nietjes' uit aan de wachtende chauffeurs.
Het was pakkend en mooi tegelijkertijd.
De broosheid van de jongeren, de aanwezige verkeersslachtoffers of nabestaanden elk met hun verhaal.
Stille getuigen van het vele leed dat een zwaar verkeersongeval veroorzaakt.

Het filmpje vind je hier.
Volgend jaar zien we het groter. Hiervoor hebben we jouw hulp nodig. Rondpunt zoekt gemeentes en politiediensten die met ons willen samenwerken in alle 5 provincies.
Mail naar info@rondpunt.be of bel naar 03 205 74 80.

Good practice: Samenwerking tussen CAW Oost-Vlaanderen en AZ Nikolaas te Sint-Niklaas
 
De medewerkers van het Project Verkeersongevallen van CAW Oost-Vlaanderen en de sociale dienst van de afdeling intensieve zorgen van het AZ Nikolaas te Sint-Niklaas ontwikkelden samen een doorverwijsstrookje voor betrokkenen van een verkeersongeval.

Wanneer de medewerkers van de sociale dienst voelen dat er vragen zijn bij de familieleden van het verkeersslachtoffer of als er sprake is van kwetsbaarheden zoals geen of een klein netwerk, vullen zij het doorverwijsstrookje in en faxen het door naar de medewerkers van het Project Verkeersongevallen. Op deze manier is psychosociale opvolging beter gewaarborgd.

Meer info is te bekomen bij Sigrid Engelen, Verantwoordelijke Project Verkeersongevallen.
CAW Oost-Vlaanderen | gerechtelijk arrondissement Dendermonde
CAW-Huis Dendermonde
Onze Lieve vrouwkerkplein 30 | 9200 Dendermonde
tel 052 25 98 31 | fax 052 22 54 81
mail naar: sigridengelen@cawoostvlaanderen.be

Bedrijven met een warm hart voor Rondpunt

ROB:
Het West-Vlaamse bedrijf ROB bestaat dit jaar 75 jaar. Tijd voor een feestje. Op 17 oktober was het zover.
Alle genodigden kregen een warme oproep om als relatiegeschenk een gift over te maken aan het Fonds Vrienden van Rondpunt. De vraag van bedrijfsleider Manu van Overbeke tijdens het feestje werd massaal beantwoord.

Ondertussen kon Rondpunt ook iets voor ROB betekenen. Getuige Maarten ging twee keer naar hen om 80 werknemers met zijn verhaal te sensibiliseren rond verkeersveiligheid.
Bedrijfsleider Manu van Overbeke over de getuigenissen: "De getuigenis werd als erg positief ervaren door de medewerkers. Zonder meer een goed initiatief! We denken ondertussen verder na om verkeersveiligheid blijvend te benadrukken."


Arval Belgium:

Arval Belgium organiseerde in 2014 haar eerste “Mobiday”. Iedereen die op een alternatieve wijze naar het werk kwam, kreeg een gezond ontbijt als beloning. De kilometers die de werknemers op een alternatieve manier overbrugden, werden vermenigvuldigd met  0,20 euro per afgelegde kilometer. Als Vlaams goed doel werd vzw Rondpunt gekozen.  Arval maakte een mooi bedrag over aan het Fonds Vrienden van Rondpunt.
Hiermee financiert Rondpunt het project FIVE2NINE en het project Breakbaar 2.0. Beide projecten zetten in op re-integratie van jonge verkeersslachtoffers.


Breakbaar bezocht Paira Daiza. Kaat vertelt.

Op 12 oktober 2014 ging de reünie van Breakbaar door in Pairi Daiza,  ‘het mooiste park en de beste dierentuin van België’.

We zagen exotische vogels, olifanten, giraffen (die je zelfs eten mocht geven!), kamelen, neushoorns … ’s Middags genoot iedereen van een heerlijke pizza. Een enkeling durfde het aan om een pizza met meelwormen te bestellen, jawel! Maar het echte hoogtepunt kwam voor sommigen pas in de namiddag, toen we een bezoekje brachten aan de panda’s! Voor nog anderen kwam het hoogtepunt nog eens daarna: toen we panda-snoepjes aten en even rustten op een bankje …

In de namiddag leerden we ook heel wat bij over de verschillende dieren in Pairi Daiza. Dat kwam omdat we een fan-tas-tische gids hadden, Lucien. Hij zorgde er ook voor dat we bij de aapjes kwamen en dat de aapjes ons zelfs kwamen begroeten!

Met z’n negenen waren ze, de Breakbaar-deelnemers. Een kleine, maar fantastische bende. In Pairi Daiza was heel veel te zien, maar soms leek het alsof de deelnemers al meer dan genoeg aan elkaar hadden! Wat een bende ;).

Snelnieuws

 • SAVE-man, superheld voor een veilige tocht!
  SAVE-man is de creatie van acht jeugdbewegingen. De superheld vond zijn stek op www.veiligopstap.be en heeft daar zijn ‘power’ klaar voor een veilige tocht. SAVE-man verzamelt er alle info over de verkeersregels en combineert ze met goede raad en handige tools.
  Een veilige tocht, te voet of met de fiets, goed voorbereiden?

  SAVE-man vertelt de leiding hoe dat moet. Op weg in de ‘jungle’ van het verkeer?
  Op SAVE-man kun je rekenen.
  Het noodlot slaat toe en jouw groep raakt betrokken in een verkeersongeval?
  SAVE-man staat je bij! Op de computer of mobiel, met SAVE-man ben je veilig op stap.

  'Veilig op stap' werd op vraag van de jeugdbewegingen uitgewerkt door Verenigingen voor Verkeersveiligheid. VVV kreeg daarbij de inhoudelijke steun van Rode Kruis Vlaanderen en Rondpunt vzw. Het project werd mogelijk gemaakt door de Vlaamse Overheid.
   

 • Rondpunt gaat binnenkort naar het concertgebouw in Brugge. Reserveer nu alvast 25 maart in uw agenda voor een avond vol heerlijke muziek én voor een goed doel.
  Meer informatie volgt binnenkort.
   
 • Music for life
  Karl zet zich ook dit jaar helemaal in voor Music for life en Rondpunt.
  Lees alles hier.
   

Deze mail werd gestuurd naar [emailadres]
[uitschrijflink] - Contactgegevens - Privacy policy