Een interview geven

Of je wel of niet een interview geeft, is een persoonlijke keuze. Wij geven je enkele overwegingen mee om je te helpen een beslissing te nemen.

Overweeg de eventuele voor- en nadelen van het naar buiten komen met je verhaal. Geef jezelf de tijd om dit goed af te wegen. Je wacht best even tot je van de allereerste klap bekomen bent. Je kan aan een journalist altijd bedenktijd vragen. Je kan ook vragen om je verhaal anoniem te vertellen. 

Met je persoonlijke verhaal in de media komen kan zowel een positief als een negatief effect hebben. Het positieve eraan is dat je mensen die hetzelfde meemaakten, kan helpen met jouw verhaal. 

Maar er zijn ook risico’s verbonden aan meewerken met de media. Houd er rekening mee dat het voor de andere partij heel moeilijk kan zijn als ze je verhaal onvoorbereid lezen of horen. Door (anoniem) te getuigen over jouw ervaringen en niet te focussen op het ongeval of het slachtoffer, houd je rekening met de privacy van het slachtoffer. 

Mogelijk verschijnt je verhaal ook niet helemaal zoals je verwacht had. Misschien hoor je nadien negatieve opmerkingen over de reportage in de krant of op tv. Het kan immers zijn dat zaken die je gezegd hebt, veel sterker lijken over te komen nu ze letterlijk neergeschreven staan. Vraag om het artikel te kunnen nalezen voor publicatie, je kan dit ook laten doen door iemand die je vertrouwt, zo kan je nog dingen laten aanpassen. 

Meer lees je ook in het  document Voorbereiding op een gesprek met de pers en de brochure Omgaan met de media . Voor journalisten is er de brochure ‘Tips voor journalisten’. 

PDF
Brochure_Omgaan_met_de_media_NL
Download PDF (701 Kb)
PDF
Brochure_Tips Pers en Slachtoffers_Derden
Download PDF (410 Kb)