Werken

Hoe snel iemand na een overlijden weer aan het werk gaat, verschilt sterk van persoon tot persoon. Sommige mensen kiezen ervoor om snel weer aan het werk te gaan, omdat ze dan in een andere omgeving zijn en even met iets anders bezig zijn. Andere mensen hebben al hun energie nodig om te rouwen en blijven een half jaar, een jaar of langer thuis. Wat je omgeving misschien ook zegt, er is geen ‘juiste’ keuze. Het gaat erom te ervaren wat voor jou het beste voelt. Vaak hangt deze keuze samen met je manier van rouwen, of jouw rouwproces eerder verliesgericht of herstelgericht is. Het is niet zo dat mensen die snel weer aan het werk gaan ‘beter’ of sneller rouwen dan mensen die een periode thuisblijven of omgekeerd. Het is vooral belangrijk om een evenwicht te zoeken, dus dat mensen die snel weer gaan werken toch zorgen dat ze ook rustige momenten vinden waarop ze de emoties kunnen toelaten. Voor mensen die een tijdje thuis blijven kan het goed zijn om regelmatig een activiteit buitenshuis te plannen met een vriend of familielid.

Wanneer je terug aan het werk gaat, bespreek dan met je baas, de personeelsdienst of de arbeidsgeneesheer en eventueel collega’s wat mogelijk is. Kun je bijvoorbeeld in het begin deeltijds werken, om te kijken hoe het gaat? Of kun je tijdelijk andere taken krijgen, die wat minder concentratie vragen? Vraag of je af en toe een pauze kunt nemen als je het moeilijk hebt of moe bent. Je kunt ook vragen of je elk jaar op de sterfdatum en de verjaardag van je dierbare thuis mag blijven. Weten dat je terecht kunt bij een collega, je baas of iemand van de personeelsdienst op momenten dat je het moeilijk hebt, kan ook de drempel verlagen om weer aan de slag te gaan. 

Werkgroep Verder heeft een nuttige brochure voor nabestaanden na zelfdoding waarvan veel zaken ook van toepassing zijn op nabestaanden van verkeersslachtoffers.

Meer info voor bedrijven rond de re-integratie van een werknemer die betrokken was bij een verkeersongeval.