Een interview geven

Of je wel of niet een interview geeft, is een persoonlijke keuze. Wij geven je enkele overwegingen mee om je te helpen een beslissing te nemen. 

  • Overweeg de eventuele voor- en nadelen van het naar buiten komen met je verhaal.  
  • Geef jezelf de tijd om dit goed af te wegen.  
  • Je wacht best even tot je van de allereerste klap bekomen bent. Je kunt aan een journalist altijd bedenktijd vragen.  
  • Met je persoonlijke verhaal in de media komen, kan zowel een positief als een negatief effect hebben. Het positieve eraan is dat je kan laten zien wat de gevolgen zijn van slachtofferschap en dat je erkenning krijgt voor je verdriet en zorgen. Je kunt je verhaal kwijt en zo’n gesprek kan soms een maatschappelijke erkenning betekenen.  

Er zijn ook risico’s verbonden aan meewerken met de media. Mogelijk verschijnt je verhaal niet helemaal zoals je verwacht had. Misschien hoor je nadien negatieve opmerkingen over de reportage in de krant of op tv. Of je schrikt wanneer je merkt dat je privézaken nu plots publiek zijn. Het kan immers zijn dat dingen die je gezegd hebt, veel sterker lijken over te komen nu ze letterlijk neergeschreven staan. Vraag om het artikel te kunnen nalezen voor publicatie, of laat die doen door iemand die je vertrouwt, zo kun je nog dingen laten aanpassen.

Meer lees je ook in het  document: Voorbereiding op een gesprek met de pers en de brochure Omgaan met de media.

Voor journalisten is er de brochure ‘Tips voor journalisten’.

PDF
Brochure_Omgaan_met_de_media_NL
Download PDF (701 Kb)
PDF
Brochure_Tips Pers en Slachtoffers_Derden
Download PDF (410 Kb)