Autopsie

Een autopsie gebeurt wanneer er onduidelijkheid is over de omstandigheden van het ongeval. Het is de onderzoeksrechter die beslist of een autopsie nodig is. Men spreekt dan over een forensische autopsie. Nabestaanden kunnen zich hier niet tegen verzetten.

Bij een autopsie wordt het lichaam eerst langs buiten onderzocht. Daarna worden de verschillende organen bekeken en worden er stalen afgenomen. Mogelijk is er ook een radiologisch onderzoek. De autopsie gebeurt door een wetsdokter en zijn assistent. Daarnaast is er een fotograaf van het Laboratorium voor Wetenschappelijke en Technische Politie aanwezig en mogelijk nog andere deskundigen, zoals een verkeersdeskundige of een medisch specialist.

De autopsie gebeurt in een forensisch instituut en kan enkele uren duren. Daarna wordt het lichaam weer toonbaar gemaakt (conform de Belgische ministeriële richtlijn van 16.09.98 van de minister van Justitie) en kunnen de nabestaanden het bekijken en aanraken. Het kan dat je als nabestaande je dierbare voor de autopsie niet mag aanraken, om geen sporen uit te wissen.

Het autopsieverslag wordt bij het gerechtelijk dossier gevoegd, wat wil zeggen dat de nabestaanden dit zien als ze het dossier op een later moment inkijken. Dit kan emotioneel moeilijk zijn, omdat er in veel detail over het lichaam wordt geschreven. Het is steeds een goed idee om je te laten bijstaan door iemand van slachtofferonthaal bij het inkijken van het gerechtelijk dossier.