Whiplash

Whiplash is de verzamelnaam voor klachten die ontstaan zijn nadat het hoofd een plotselinge heftige beweging heeft gemaakt. Het gaat om een beweging naar voren, naar achteren en/of naar opzij.

In de literatuur worden drie termen gebruikt om whiplash te omschrijven: whiplashtrauma, post-whiplashsyndroom en whiplash associated disorders (WAD = aan whiplash gerelateerde klachten)

Het merendeel van de whiplash-ongevallen wordt veroorzaakt door verkeersongevallen. De klassieke whiplash gebeurt door een ongeval met de wagen waarbij het slachtoffer langs achter wordt aangereden. Door deze klap worden de rug en schouders naar voor geduwd, terwijl het hoofd achterblijft, het staat immers los op de romp. Het hoofd van de inzittende krijgt daardoor een krachtige slag naar achter en op het moment dat de aangereden auto weer tot stilstand komt, slaat het hoofd krachtig naar voren. De nek heeft dan een contrecoup-beweging gemaakt. Dit is een letsel aan de tegenovergestelde zijde van de oorspronkelijk impact. Tijdens het snel naar achter en naar voor bewegen van het hoofd blijven de hersenen bewegen en slaan ze tegen de binnenkant van de schedel.

Deze bewegingen gaan met veel snelheid en kracht gepaard. Daardoor kunnen er onder meer door uitrekking, compressie en verschuiving (micro)letsels ontstaan van allerlei structuren zoals de wervellichamen, de wervelgewrichtjes, de tussenwervelschijven, de gewrichtsbanden, de spieren, de zenuwbanen en het ruggenmerg. Als op het moment van het ongeval het hoofd gedraaid was, is de kans op letsel nog groter.

De schade is moeilijk zichtbaar te maken met medische technieken zoals röntgen of MRI. Hierdoor worden de klachten niet altijd herkend en erkend door dokters en therapeuten.

  • Hyperflexie: plotse deceleratie (of vertraging) van het hoofd door de kin tegen de borst te stoten of door een schok, maakt dat de hersenen tegen de achterwand van de schedel slaan.
  • Hyperextensie: plotse voorwaartse acceleratie (of versnelling) van de schedel maakt dat de hersenen bewegen binnen hun beschermend kapsel en tegen de voorwand van de schedel slaan.

Meer info en contactgegevens kan je vinden op de site van vzw Whiplash, de zelfhulpgroep voor personen met whiplash en WAD.