Mobiliteit

Kortere of langere tijd na het ongeval, ga je weer de straat op. Met je eigen auto, als je nog rijgeschikt bent, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Je kunt gebruik maken van aangepaste dienstverlening van de bus, tram of trein of de Minder Mobielen Centrales.

Met je eigen auto weer op weg

Als je na het ongeval je rijgeschiktheid hebt behouden, mag je normaal gezien gewoon weer met je auto rijden. Maar indien je niet meer voldoet aan de wettelijk bepaalde (medische) criteria voor het rijbewijs verliest je rijbewijs automatisch zijn geldigheid. Om die situatie recht te zetten, is een rijgeschiktheidsattest nodig. Dit attest wordt opgesteld door een arts na een rijgeschiktheidsonderzoek.

Bij ernstige letsels word je doorverwezen naar het CARA (Centrum voor Rijgeschiktheid en Voertuig Aanpassing), een afdeling van het BIVV (Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid). Dit centrum test de rijgeschiktheid en adviseert over aanpassingen aan voertuigen en financiële tegemoetkomingen. In geval van ernstige letsels, maar ook bij aanpassingen van je auto, is het belangrijk je BA-verzekeraar op de hoogte te stellen.

Andere vervoersmogelijkheden

Is de drempel nog te hoog om weer achter het stuur te kruipen, of kun je door de ernst van je letsels niet meer zelf rijden? Dan zijn er verschillende andere vervoersmogelijkheden.

Bij De Lijn kun je gebruik maken van aangepaste dienstverlening. In alle belbusgebieden en op een aantal lijnen in stadsgebieden kan De Lijn een toegankelijke rit bieden. Ook als je met de trein wilt reizen, kun je gebruik maken van aangepaste dienstverlening en infrastructuur in stations en op treinen. Je moet wel 24 uur van tevoren laten weten van en naar welk station je wilt reizen.  

Alle informatie over specifieke voorzieningen in de stations zijn te verkrijgen bij de NMBS. Is er geen openbaar vervoer beschikbaar op het traject dat je wilt afleggen, dan maak je gebruik van de Minder Mobielen Centrales.