Revalidatie

symbool_voor kinderen en jongeren_website2014(anders)

Na je verblijf in het ziekenhuis volgt vaak nog een revalidatieperiode om je lichamelijk en cognitief functioneringsniveau zo maximaal mogelijk te herstellen.

Het programma van jouw revalidatie hangt af van je letsels. Je kunt residentieel of ambulant revalideren in een gespecialiseerd revalidatieziekenhuis of -centrum.

Bij een residentiële opname overnacht je, bij een ambulante opname ga je alleen overdag naar het revalidatiecentrum of revalidatieziekenhuis.

Zowel lichamelijke problemen, bijvoorbeeld verlamming of amputatie, als cognitieve, bijvoorbeeld geheugen- of spraakproblemen kunnen worden behandeld.

Revalidatie bij kinderen en jongeren

Er bestaan ook enkele revalidatiecentra met een specifiek aanbod voor kinderen en jongeren waar ook onderwijsmogelijkheid aanwezig is.

  • Het Kinderrevalidatiecentrum van het UZ Gent biedt een intensieve multidisciplinaire behandeling voor o.a. kinderen die slachtoffer werden van een verkeersongeval en met acute locomotorische of neurologische problemen kampen.
  • Revalidatiecentrum voor kinderen en jongeren Pulderbos: hier kunnen kinderen en jongeren tot 21 jaar terecht voor tijdelijke intensieve revalidatie. Kinderen en jongeren kunnen in het revalidatiecentrum residentieel (zowel overdag als ‘s nachts) of enkel overdag verblijven. Daarnaast bestaat de mogelijkheid voor ouders en hulpverleners om beroep te doen op het expertisecentrum via interdisciplinaire adviesgesprekken.
  • Ziekenhuis Inkendaal is een revalidatiecentrum voor kinderen en volwassenen. 
  • RevArte heeft een speciale afdeling voor revalidatie van jongvolwassen slachtoffers (tussen 18 en 30 jaar, mits overleg vanaf 16 jaar). Na een sport-, arbeids- of verkeersongeval komen ze terecht in centrum Herbosch van Revarte.  
  • UZ Leuven - Campus Pellenberg biedt naast een revalidatieprogramma voor volwassenen ook een revalidatieprogramma voor kinderen met hersenverlamming of met nood aan tijdelijk intensieve therapie na een heelkundige ingreep.

Revalidatieprogramma

Het programma van je revalidatie wordt opgesteld door een team dat tenminste bestaat uit een revalidatiearts, een maatschappelijk werker, een kinesitherapeut, een ergotherapeut, een logopedist en een... Lees verder

Revalidatiecentrum

Er zijn in Vlaanderen verschillende revalidatiecentra. Sommige bevinden zich binnen een ziekenhuis (revalidatieziekenhuis). Al deze centra hebben hun specialiteit, zowel op het vlak van letsels die ze... Lees verder