Zelfhulpgroepen

Soms helpt het om contact te hebben met iemand die iets gelijkaardigs heeft meegemaakt. Daartoe bestaan er zelfhulpgroepen.

Contacten onder mensen met een gelijkaardige ervaring kunnen deugddoend zijn, geven misschien hoop en het gevoel niet alleen te staan. Lotgenoten zijn vaak het beste bewijs dat een situatie misschien niet zo uitzichtloos is als je eerst dacht.

Zelfhulpgroepen bieden niet 'de klassieke hulp' maar organiseren meestal ontmoetingsmomenten voor uitwisseling van ervaring, gevoelens en soms ook praktische tips.

Het zelfhulplandschap is zeer verscheiden. Er zijn de grote, zeer gestructureerde verenigingen met een werking over heel Vlaanderen en er zijn een aantal kleine, vrij informele groepen die eerder lokaal of regionaal werkzaam zijn. Elke vereniging heeft zijn specifieke doelgroep. Enkele richten zich tot betrokkenen bij een verkeersongeval, anderen gaan breder. Gezinnen van wie een kind gewond raakte bij een verkeersongeval kunnen terecht bij Over-Hoop.  

Doelstellingen van deze zelfhulpgroepen kunnen zijn:

  • verstrekken van informatie;
  • lotgenotencontact;
  • belangenbehartiging;
  • bevorderen van samenwerking met professionelen;
  • organisatie van activiteiten voor slachtoffers en naasten.

Algemeen

Trefpunt Zelfhulp vzw Trefpunt Zelfhulp vzw is het informatie- en ondersteuningscentrum voor zelfhulpgroepen in Vlaanderen. Op de website vind je behalve achtergrondinformatie over zelfhulpgroepen ook... Lees verder

Gewonde slachtoffers

Over-Hoop (verkeersslachtoffers) Persephone vzw (algemeen) VZW Whiplash (whiplash) Vzw Coma Limbur g (coma) Vlaamse liga NAH Sig vzw (NAH) dyNAHmiek (NAH) Afasie (NAH) vzw MOE-dig VERDER (NAH)... Lees verder