Therapeuten, counselors, coaches, psychologen en psychiaters

Je kan ook terecht bij een onafhankelijke hulpverlener, zoals een therapeut of psycholoog, voor psychosociale begeleiding. Vraag tijdens een eerste gesprek welke opleiding deze persoon gehad heeft en vanuit welke filosofie of stroming hij werkt. Maak van het eerste gesprek gebruik om te kijken of de manier van werken van de hulpverlener bij jou past. Vraag ook hoe de hulpverlener het vervolg van de begeleiding ziet, bijvoorbeeld hoe vaak en om de hoeveel tijd jullie zullen afspreken.

  • Een psycholoog is iemand die een vijfjarige opleiding psychologie aan de universiteit volgde. Daarna kan een psycholoog zich specialiseren door een therapeutenopleiding of andere cursussen te volgen.
  • Een psychiater is een arts met als specialisatie psychiatrie. Naast gesprekken, kan deze persoon je ook medicatie, zoals antidepressiva, voorschrijven.
  • Een psychotherapeut is meestal een hulpverlener die naast zijn basisopleiding een meerjarige opleiding gevolgd heeft in een bepaalde therapeutische stroming zoals gedragstherapie, systeemtherapie, cliëntgerichte therapie of psychoanalyse. Vraag hier gerust meer uitleg over, want dit bepaalt hoe de therapeut de begeleiding zal aanpakken.
  • Coaches helpen mensen in de eerste plaats om bepaalde doelen te bereiken. Zij gaan minder aan de slag met de onderliggende psychologische problemen.

Het tarief waaraan deze hulpverleners werken kan variëren. Informeer bij je ziekenfonds of zij een deel van de begeleiding terugbetalen. Sommige ziekenfondsen hebben een lijst met therapeuten met wie ze hierover een overeenkomst hebben. Je huisarts, een CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) of CGGZ (Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg) in je buurt kan je helpen een goede hulpverlener voor je te vinden.