Aandeel in het juridische verhaal

Wanneer iemand bij een verkeersongeval gewond raakt of overlijdt, dan komt de politie ter plaatse. Als getuige van een ongeval is het belangrijk om ter plaatse te blijven zodat de politie kan identificeren wie het ongeval heeft zien gebeuren. De politie kan eventueel ter plaatse een verklaring afnemen van wat je gezien hebt. Indien dit niet mogelijk is, bijvoorbeeld wanneer je in shock bent, noteren ze je gegevens en nemen ze later contact op. Het kan dan nuttig zijn om voor jezelf uitgebreid op papier te zetten wat je gezien of gehoord hebt. Wanneer je later langs moet gaan bij de politie kan dit een geheugensteun zijn.

Als je reeds een verklaring gaf aan de politie, kan je misschien later beseffen dat je een aantal dingen vergat te zeggen of herinner je je extra informatie. Of misschien weet de politie niet dat jij het ongeval hebt zien gebeuren en werd er nog geen verklaring van je afgenomen. Je kan dan altijd contact opnemen met de politie om iets toe te voegen of om een eerste verklaring af te leggen. Als getuige kan je namelijk een belangrijke bijdrage leveren aan het gerechtelijk onderzoek. Ook kan je zo de betrokken partijen helpen begrijpen wat er gebeurd is. Aarzel dus zeker niet om dit te doen. Het kan zijn dat de politie na je verklaring zelf contact opneemt als het onderzoek extra vragen oplevert.

Zodra je je verklaring afgelegd hebt, zal je niet verder op de hoogte gebracht worden van het onderzoek of de gerechtelijke afloop. Juridisch gezien ben je geen betrokken partij en kan je geen verdere informatie meer krijgen. Als een proces voor de politierechtbank komt, word je niet verwacht om te verschijnen tijdens het proces. Je verklaring wordt schriftelijk mee opgenomen in het gerechtelijk dossier.